Israel apartheidstat?

9 Sep

Israel kallas apartheidstat i försöken att deslegitimisera landet

FN:s “anti-rasism-konferens” Durban I – 2001 förvandlades istället till att bli en anti-israelisk och antisemitisk tillställning. Den s.k. apartheidstrategin gentemot Israel fick sin grund i Durban I och den s.k. BDS-rörelsen (Bojkott – Desinvesteringar – Sanktioner) skulle bli dess huvudsakliga instrument. Målet rörelsen har är helt enkelt att försöka märka Israel som en apartheidstat och göra göra landet synonymt med begreppet såsom Sydafrika en gång i tiden var. Ekonomiska bojkotter och sanktioner mot Israel är rörelsen främsta mål, samma metoder man tillämpade mot Sydafrikas apartheidregim.

Tack vare att BDS-rörelsen försöker använda apartheidargument mot Israel så visar det istället vilken nivå man själv befinner sig på i sina försök att skapa opinion mot Israel. Försöken att skapa opinion mot Israel och därmed öka förståelsen för bojkotter mot Israel med apartheid-argument har inga chanser att lyckas i det informationssamhälle vi lever i.

Det finns bevisligen inga likheter med Sydafrikas tidigare apartheid med nuvarande situation i Gaza, Västbanken eller i själva Israel. Under apartheidtiden i Sydafrika hade en mindre grupp av vita den politiska och ekonomiska makten enbart på grund av att de hade “rätt” färg på huden. Den svarta befolkningen, som var närmare 10 gånger fler än de vita, var diskriminerade inom alla tänkbara områden och var underställda de vita. Till och med skyltar med texten “Vita enbart” var allmänt förekommande och svarta kunde inte heller sätta sig på parkbänker, ej heller gå till badstränder där vita fanns, särskilda köer för svarta och om vita och svarta ingick relationer var risken hög att de blev åtalade och fängslade.

Att jämföra Israel med apartheidtiden i Sydafrika är således utan någon som helst logisk grund, utan ska ses i ljuset av att det är en del av BDS-rörelsens bojkottsstrategi mot Israel. Det finns helt enkelt inga jämförbara delar. T.ex. har israeliska araber samma rättigheter som judar vilket innebär bl.a. att israeliska araber kan kandidera till vilka politiska poster som helst. Att det finns restriktioner för in- och utresa från Gaza och Västbanken har förstås inget med apartheid att göra. Israel, som vilket annat land som helst, vill skydda sina gränser och är en naturlig konsekvens av det nuvarande säkerhetsläget och att det inte finns fred mellan palestinier och Israel.

Nästan alla stödjer fred mellan palestinier och israeler och att de båda folken genom ett fredsavtal ska stärka samarbeten inom många olika områden. Men BDS-rörelsen stödjer inte fredsprocessen och inte heller samarbeten mellan palestinier och israeler. BDS-rörelsen skapar enbart avstånd och är en av få anti-fredsrörelser som existerar idag.

Till sist, om Israel var en apartheidstat hur kommer det då sig att ca 60 000 palestinier vill besöka Israel som turister under 2011?
http://www.stoppabojkott.se/israel-apartheidstat/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: