SVT Gazas tårar

31 Dec

Protestera – igen… Sveriges Televisions Chanukka och tidiga Julpresent: För några dagar såg undertecknad via YouTube ”Tears For Gaza”. I korta ordalag följer den bl.a. tre st palestinska barn under Gazakriget 2008-2009 och där tittaren plötsligt kan se israeliska helikoptrar och flygplan som dyker upp från ingenstans och attackerar mål med kraftiga explosioner som följd.

Några minuter in i filmen fick jag samma känsla som när jag på Västbanken för många år sedan såg på syrisk tv där man hade propagandafilmer om den numera avlidna Assad Sr. Allt var så uppriggat, i fallet Assad för att upphöja honom till att vara vara något gudomligt och i fallet med ”Tears For Gaza” handlar det istället om att demonisera Israel.

De som står bakom filmen hävdar att man försöker skildra lidandet för en civilbefolkning under krig, men i den version som jag såg på YouTube finns det ingen som helst bakgrundsinformation till varför det är krig och än mindre så skildras förstås inte den israeliska civilbefolkningens lidande. Ursprunget till kriget var att den israeliska civilbefolkningen blivit utsatt för flera tusen (!) raketer från Gaza in mot Israeliska byar och städer mellan 2001-2008 – merparten efter att Israel hade utrymt Gazaremsan. Kriget var ett försök att reducera raket- och granatbeskjutning från Gaza mot Israel.

Föga förvånande har filmen fått priser i Gaza och beröm av den arabiska TV-stationen Al-Jazeera, men självklart har de flesta TV-stationer i Europa valt att inte visa den eftersom det är så uppenbart att det är en brutal propagandafilm där man manipulerar TV-tittaren på de grövsta sätt. För den genomsnittlige TV-tittaren som ser hela filmen så kommer intrycket att vara att Israel dödar och skadar godtyckligt palestinska barn och civila, vilket är också propagandafilmens mål.

Oavsett hur många som protesterar mot propagandafilmen så kommer den att visas. Dock kommer vi att protestera mot Sveriges Television att man har fallit för trycket från pro-palestinska grupper att visa propagandafilmen. Mer information via http://www.facebook.com/stoppaisraelbojkotter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: