Iron Dome vs. terrorister

5 Apr

Iron Dome – det mobila luftvärnssystemet som är ett teknologiskt underverk vilket ökar säkerheten och dyrt att använda

Israels FN-ambassadör Ron Prosor refererade i sitt brev till FN:s Generalsekreterare häromdagen till de ca 250 (!) palestinska raketer som har skjutits från Gaza mot Israel under de senaste dagarna. Ingen israel har dödats av de palestinska raketerna och granaterna och anledningen till det finns i två ord: Iron Dome.

Iron Dome är ett mobilt luftvärnssystem som har som mål att lokalisera och förstöra raketer och granater med kort räckvidd och som avfyrats från ett avstånd av normalt 4 till 70 kilometer. Inom några sekunder efter att en raket eller granat har avfyrats mot Israel upptäcker systemet den inkommande projektilen, utvärderar dess flygbana och bestämmer om systemet ska skjuta ner den. Om projektilen är på väg in i ett obebyggt område gör Iron Dome i allmänhet ingenting. Men om det upptäcker att raketen eller granaten är på väg mot ett bebott område, eller värdefull infrastruktur, kommer systemet att fyra av en anti-missil för att oskadliggöra den.

Kanske du har ställt dig frågan vad är det för skillnad mellan de raketer och granater som palestinierna skjuter iväg? Kortfattat innehåller en raket en motor vilken klarar av att få raketen att flyga och bära dess explosiva last. Raketer har också större räckvidd och kan bära stora mängder sprängämnen. Till skillnad från en raket är det enkelt att skicka iväg en granat. Projektilen placeras i ett rör och när den når botten träffar projektilen ett slagstift, drivmedlet detoneras och projektilen skjuts iväg och exploderar när den landar.

Iron Dome är förstås inte perfekt men gör helt klart jobbet och när det fungerar som bäst skjuts uppemot 90% av alla projektiler ned. Dock måste de som bor nära Gaza regelbundet leva som om de är under belägring: skolor stängs, offentliga sammankomster ställs in och familjer uppmanas att vara nära skyddsrum.

Varje Iron Dome anti-missil kostar uppskattningsvis US$ 60 000. Det är ju ett dyrt försvarssystem men ett räddat liv går inte att värdesätta i pengar. Iron Dome har räddat många israeliska liv, men Israel som vilket annat land som helst i världen, kan förstås inte i längden agera som slagpåse för terrorister. Skulle en markoffensiv mot Hamas inledas så bör det inte förvåna någon, snarare tvärtom. Ställ dig gärna frågan – vad skulle exempelvis Sverige göra vid en liknande situation där landets befolkning godtyckligt är utsatt för terror 24/7 av ett grannland/område?

Läs mer om Iron Dome vs. The Terrorism, http://www.nationalpost.com/opinion/Iron+Dome+Terrorists/6297589/story.html.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: