Hamas anklagas för korruption av den palestinska myndigheten (PA)

24 Apr

Den islamistiska terrororganisationen Hamas anklagas för korruption av den palestinska myndigheten

Frän kritik från PA (Palestinian Authority) att Hamas inte bryr sig alls om sitt eget folk, vilket Israel har hävdat alltsedan dag 1 då terrororganisationen fick makten i Gaza 2007. PA erkänner inte heller Hamas styre i Gaza.

Bland kritiken framkommer bl.a.:

1. “… Hamas betalar inget för något av behoven hos människorna i Gaza. Tvärtom, de säljer den medicin som vi skickar gratis, och behåller pengarna” (Ahmad Assaf, en Fatah talesman på Västbanken)

2. “Vi är övertygade om att vi måste fortsätta att betala dessa pengar (referens till EU:s US$ 1,1 miljarder till PA sedan 2008, varav 34 procent av dessa gick till Gaza för att täcka tjänstemäns löner och pensioner) eftersom vi vet att om vi inte gjorde det skulle Hamas inte göra någonting…” (Fatahs Assaf)

Dessutom: “Hamas vill framställa sig själva som oberoende ekonomiskt från PA”, säger Naser Abdelkarim, professor i nationalekonomi vid Birzeit University i Västbanken. “Men det är en myt. Om PA slutar föra över pengar till Gaza, skulle verkligheten i Gaza förvärras omedelbart.”

PA säger att det betalar mer än US$ 50 miljoner i månaden till ett israeliskt energibolag som matar ström till Gaza, men Hamas vägrar att lämna över pengar till PA för att betala elräkningar. “Vi har upprepade gånger bett Hamas att överföra de pengar som de samlar in så att vi kan fortsätta att förse dem med bränsle. Men ingenting blir sänt”, säger Omar Kittaneh, chef för PA Power Authority.

Hamas egoism och respektlöshet mot palestiniernas förstås känt av EU: “Enligt vår information, betalar Hamasregeringen endast för löner till sina anställda och för deras säkerhetsapparat”, säger EU-tjänstemannen som inte vågar stå öppet för denna information.

Till originialartikeln där utdraget är hämtat, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4215165,00.html.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: