Striden på Marmara

9 Maj

Israelisk kommandosoldat: “Förbanne mig, jag är skjuten av en riktig kula”
För första gången sedan den dödliga räden mot det turkiska fartyget som var på väg mot Gaza 2010, berättar två israeliska kommandosoldater som sårades på Mavi Marmaras däck om stunder av skräck och strider mot terrorister.

“Förbanne mig, jag är skjuten av en riktig kula”
I uppståndelsen omkring honom märkte inte A. när kulan avfyrades mot honom. Fem eller sex personer stod ovanför honom, slog A. med allt de kunde komma åt. Det tog honom några sekunder för att förstå var det gapande hålet i magen kom ifrån. Några minuter tidigare då A. var i en IDF-helikopter som transporterade honom och hans kamrater över Medelhavets mörka vatten, var han övertygad om att han var på väg till ännu en rutinmässig operation: ett civilt fartyg med några fredsaktivister. Kanske kommer han att stöta på några svordomar eller lite tryck och knuff, inte något som några kulor från hans paintballpistol inte kunde lösa. Men när A. och de andra kommandosoldaterna landade på Mavi Marmaras däck krossades ovanstående scenario. Medan han skyddade sig emot slagen kände A. en brännande smärta genom kroppen. “Först kunde jag inte förstå det”. “Jag placerade min hand på min mage och förstod inte riktigt vad som pågick. Fem sekunder senare placerade jag återigen min hand där, och kände hela mitt finger sjunka in. Allt det här hände under tiden som terroristerna inte släppte mig och istället stred mot mig.” Och när du insåg vad som hade träffat dig? “Jag sade till mig själv: “Förbanne mig, jag är skjuten av en riktig kula.” “Jag blev också förbannad av det.”

I närheten var A:s kamrat Y. som försökte hålla emot en allvarlig misshandel. “Mitt huvud var mörbultat och min vänstra arm var skadad, eftersom de slog sönder den med sina klubbar”, säger han. “Omedelbart förändrade jag mitt sätt att tänka – som de har utbildat oss att göra – böjde mig ner till fästet, lyckades dra ut min pistol och sköt en kula i benen för varje angripare”.

A. och Y. fick de värsta skadorna bland kommandosolaterna som landade på Marmara den natten. Vi kan anta att båda har varit på betydligt mer farliga platser under sin tjänstgöring än ett “fredsfartyg” som befinner sig inte långt från Israels stränder. Ingen av dem trodde att operationen var på väg att bli rörig och att det inom några timmar deras otydliga svart-vita bilder kommer att bli huvudnyheter för nyhetssändningar över hela världen.

“Kämpade för mitt liv”
Måndagen den 31 maj 2010, kl. 04.00: Trots Israels varningar försöker sex fartyg ta sig från Turkiet mot Gaza. Arrangörerna, som leds av den islamistiska gruppen IHH, hävdar att de transporterar “humanitärt bistånd” och “fredsaktivister” från hela världen. Israel är fast beslutna att upprätthålla sjöblockaden mot Gaza och skickar iväg IDF-helikoptrar med kommandosoldater mot flottiljen. Operation “Winds of Sky 7″ får grönt ljus.

Till en början gick operationen lika lätt som en promenad i en park: man tog enkelt över fem av de sex fartygen. Men det sjätte fartyget – Mavi Marmara – med 700 personer ombord är på väg att förvandlas till en militär och diplomatisk mardröm. Den första att nå däcket var truppens befälhavare som genast sårades och blev neutraliserad. A. var den andra soldaten som firade sig ner i repet. Han är en 23-årig bosatt i norra Israel vars mor också tjänstgör i elitstyrkan. “Först förstod jag inte vad som händer”, sade han. “Precis när jag kom ner hoppade fem eller sex terrorister med spett, klubbar, stolar och allt annat de kunde slåss med på mig. Jag försökte hålla emot slagen mot mitt huvud och de gjorde också försök att kväva mig. Medan de gjorde det försökte de också lyfta och kasta ner mig till det nedre däcket. ” “När jag insåg vad som pågick, förstod jag också att jag slogs för mitt liv, antingen övervinner jag dem eller så kommer de kasta mig i havet”, sade han. Så vad gjorde du? “Jag började kämpa med mina händer och försökte driva bort dem. När jag kom ner till däcket, höll jag bara i en paintballpistol… så i det inledande skedet kämpade jag bara med mina händer. Detta är vad vi lärde oss att göra när vi inte har några vapen.” Men du hade en pistol. “Den var fäst till mitt ben. Jag försökte nå den, men det tar tid.” Vad gick igenom ditt sinne under den tiden? “Du kämpar för ditt liv. Kampen varade cirka 30 sekunder. De försökte kasta mig överbord och precis när jag lyckades nå mitt vapen blev jag skjuten i magen.”

Blöder på golvet
Samtidigt landade Y. också på däck. “När jag gled nerför repet såg jag en grupp människor som kämpar. Jag hade inget annat val än att fira mig ned, eftersom jag inte kunde klättra upp. Så jag gled ner och såg fyra eller fem terrorister vänta på mig där, beväpnade med klubbor, metallrör och stolar. Jag kom ner och de började omedelbart slå mig med fokus på mitt huvud. Jag bar en militärhjälm, men de fick loss den, krossade den och började slå mig med slag mot huvudet. Medan de gör det började de dra mig mot kanten av däcket för att kasta mig överbord.”

Några sekunder efter landningen på Marmaras däck, var hans vänstra arm helt krossad och förblev hängande från hans axel. Y. lyckades dra ut sin pistol med sin andra hand och sköt på sina angripares ben. “I det ögonblicket såg jag en av våra soldater på andra sidan av däcket, där två terrorister står över honom och slår honom, han blödde på golvet så jag sköt på de två terroristerna och tog ner dem.”

Hur visste du vem som var en terrorist och vem som var en oskyldig civil? “Det var inga problem att identifiera dem. Terroristerna hade oranga flytvästar, skyddande västar med stor rörlighet för armarna och gasmasker. Det är inte hur oskyldiga fredsaktivister ser ut.”
Vid detta moment lyckades A. också dra ut hans pistol. “Det ögonblick angriparna såg att jag höll i en pistol och viftade med den gick de bort. Jag tittade sedan upp och såg en annan terrorist med en pistol som riktades mot en soldat ur min styrka. I det ögonblicket öppnade jag eld mot honom och tog ner honom. Jag gick tillbaka och såg att de terrorister som tidigare var på mig slogs mot mina kamrater. Jag öppnade eld på en terrorist som äventyrade en annan soldats säkerhet och tog ner honom.”

Samtidigt fortsatte striderna inne i fartyget. A. mindes plötsligt att han hade blivit skjuten av en kula och skulle förlora blod. “Efter två eller tre minuter, när jag såg att saker lugnade ner sig gick jag till en sjukvårdare och sa att jag hade blivit skjuten av en riktig kula… än idag skämtar jag med honom om det faktum att han inte gav mig morfin eftersom han inte trodde att jag var skadad. I själva verket genomled jag stor smärta. Det gjorde verkligen ont.”

Medan A. var neutraliserad beslutade Y. för att fortsätta slåss inne i fartyget, trots sin krossade arm. “Jag fäste min arm till en väst med ett bälte, så enkelt var det, och fortsatte att slåss. Just nu var detta det sista som störde mig… det fanns inga känslor i det ögonblicket, ingen smärta.”
“Jag såg att vår andra styrka som kom med helikoptern bakom oss avancerade framåt mot bryggan och jag förenade mig med dem. Först efter att allt hade slutat, kanske 40 eller 50 minuter senare, tog jag mig tid att behandla mig själv. Först efter stridernas slut sa jag till sjukvårdare att min arm var bruten.”

“Jag vill inte vara en soldat”
Sammandrabbningen på Marmara varade i mindre än en timme, men slutade med allvarliga resultat: Ett 20-tal passagerare skadades, däribland nio dödsfall. Enligt Turkel Commission som undersökte händelsen, var alla de dödade “aktivister som tillhör IHH-organisationen och beväpnade med vapen som kan orsaka död samt med avsikt att döda eller allvarligt skada soldaterna.”

10 kommandosoldater skadades också, varav tre allvarligt: styrkans ledare, A. och Y. “Med tanke på vad som hände där kom vi ut med ett minimalt antal skador”, säger A. “Varje soldat som deltog i denna incident gav allt han hade. Du måste förstå att vår trupp är vår familj. Det förklarar det faktum att jag har tjänstgjort i IDF i fem år nu och vill inte lämna.”

Så varför vill inte du fortsätta en militär karriär Y.? “Jag vill inte. Jag vill vara jordbrukare eller maskiningenjör.”

Kommer ni att resa till Turkiet snart? “Nej”, sade båda. “Absolut inte”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: